ΛΕΩΝΙΔΙΟ. Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Ελένη Μάνου, μιλάει για τη ζωή της και την Τσακωνική διάλεκτο, στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Είναι εκπαιδευτικός και συγγραφέας. Ζει μόνιμα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, στη Νότια Κυνουρία. Βασικό μέλημα της καθημερινότητάς της αποτελεί η διάδοση και η διάσωση της τσακωνικής διαλέκτου. Η Ελένη Μάνου έχει τρόπο διακριτικό. Συγχρόνως, καταφέρνει να κερδίσει την προσοχή του συνομιλητή της. Έχει μακρά πορεία στην προσπάθεια διάδοσης της διαλέκτου και, μεταξύ άλλων, συμμετέχει και στα μαθήματα που γίνονται στο Λεωνίδιο για ενήλικες και παιδιά. Ήταν πολύ θετική στο να μας μιλήσει για τη διάλεκτο, την ιστορία και την προέλευσή της.

Φθάνοντας στο Λεωνίδιο, μία πινακίδα καλωσορίζει με το τυπικό της τσακωνικής διαλέκτου, «καούρ εκάνατε». Στην αυλή ενός εμβληματικού κτηρίου του Λεωνιδίου, του αρχοντικού Τσικαλιώτη, η Ελένη Μάνου έτοιμη να δώσει απαντήσεις.

Η τσακωνική διαφέρει σημαντικά από την ελληνική;

Διαφέρει κατά πολύ. Τόσο από την Κοινή Νεοελληνική αλλά και τις άλλες γλωσσικές ποικιλίες του ελλαδικού χώρου διότι δεν προέρχεται από την Ελληνιστική Κοινή αλλά από αρχαία διάλεκτο, τη Δωρική της Λακωνίας... Στα δικαστήρια της Σπάρτης και του Ναυπλίου, ως τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, υπήρχαν διερμηνείς για τους Τσάκωνες, οι οποίοι προσέρχονταν είτε ως ενάγοντες, ως εναγόμενοι ή απλοί μάρτυρες. Στη Σπάρτη, βρέθηκε κατηγορούμενη η πρόγιαγιά μου, Ειρήνη Παναγιώτου Μάνου, το γένος Κυρίου, γεννηθείσα το 1870. Το παρανόμι της, ήταν Μπονόρα. Ήταν μαμή πρακτική και ίσως αυτή η ιδιότητα της έδωσε αυτό το εύηχο και αισιόδοξο παρατσούκλι. Κατήγορος ένας επιστήμων, ιατρός μαιευτήρ-χειρουργός. Προφανώς του έπαιρνε τη δουλειά. Όταν παρουσιάστηκε η γιαγιά στο δικαστήριο και την άκουσε ο πρόεδρος ρώτησε κάποιον, «τί είναι αυτή; δεν είναι Ελληνίδα;». Τότε η γιαγιά, παρόλο που ήταν μονόγλωσση, δεν ήξερε Ρωμαίικα, όπως έλεγαν οι Τσάκωνες τα νέα ελληνικά, κατάλαβε όμως τη λέξη Έλλην-Ελληνίς, και σίγουρα ενστικτωδώς εννόησε τη γλώσσα του σώματος, σηκώθηκε, χτύπησε με τη γροθιά της το στήθος και είπε, «Εζού Ελληνίδα», ήτοι, «Εγώ Ελληνίδα».

Διαβάστε εδώ όλη την συνέντευξη της Ελένης Μάνου στο travel.gr

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις