ΣΠΑΡΤΗ. Ο 9ος διεθνής διαγωνισμός ελαιολάδου ATHENA διοργανώθηκε για 3 ημέρες στο Mystras Palace Grand Resort στον Μυστρά (Σπάρτη) από τη Vinetum. Κριτές απ’ διάφορες χώρες αποφάσισαν ότι το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο για το 2023 είναι το Marcum Coratina (από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα, με καταγωγή από τη νότια Ιταλία), της εταιρείας Marcum Olive, που εδρεύει στο Paso Robles της κομητείας San Luis Obispo, στην Καλιφόρνια.

Δεύτερο καλύτερο ελαιόλαδο από τη Βραζιλία, μια χώρα που παράγει μόνο 500 τόνους ελαιόλαδο τον χρόνο και η οποία πριν από μια δεκαπενταετία δεν είχε ούτε μία ρίζα ελαιόδεντρου για καλλιέργεια. Στην τρίτη θέση αναδείχθηκε ελαιόλαδο από την Ισπανία. Τα ελληνικά ελαιόλαδα που πήραν μέρος στον διαγωνισμό, φέτος συνολικά 208 δείγματα, κατάφεραν να κερδίσουν αρκετά μετάλλια αλλά δεν μπήκαν στην τριάδα των πρώτων.

Το 63% των δειγμάτων έφτασαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό από δεκάδες χώρες της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής και φυσικά της Ευρώπης. Ελαιόλαδα από τη Βραζιλία, την Ιορδανία, την Κίνα, τη Ν. Αφρική, τη Σαουδική Αραβία και τη Χιλή έφτασαν με διάφορα μέσα τις τελευταίες εβδομάδες στην Ελλάδα για τον διαγωνισμό. Όλα είχαν διαβατήριο - χημική εξέταση που ανέγραφε «έξτρα παρθένο ελαιόλαδο», απαραίτητος όρος συμμετοχής.

Ο Jose Maria Penco, διευθυντής της Ενωσης ελαιοκομικών δήμων της Ισπανίας και εκτελεστικός γραμματέας του Ευρωμεσογειακού δικτύου Πόλεων Ελαιολάδου, είναι και φέτος ο πρόεδρος της ομάδας κριτών του ATHENA. Εξηγεί για ποιο λόγο υποστηρίζει τη συγκεκριμένη διοργάνωση στην Ελλάδα. «Υπάρχουν πάρα πολλοί διαγωνισμοί ελαιολάδου, οι περισσότεροι όμως – κακά τα ψέματα – διοργανώνονται για τα χρήματα. Με ρωτούν λοιπόν οι παραγωγοί σε ποιον διαγωνισμό αξίζει τον κόπο να συμμετέχουν, γιατί αξίζουν μόνο 4-5 διεθνείς διαγωνισμοί.

Ενας από αυτούς είναι σίγουρα ο ATHENA. Ο τρόπος που διεξάγεται, οι προδιαγραφές, η διαφάνεια που υπάρχει αλλά και η φήμη της Ελλάδας ως ελαιοπαραγωγού χώρας παίζουν σημαντικό ρόλο για την υπεραξία των λαδιών που θα κερδίσουν μετάλλια».

Ακολουθήστε το notospress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις